Δύο φορές στο βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, μετρά αντίστροφα για έναν διαφορετικό αγώνα: την εκλογή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο δις ασημένιος Ολυμπιονίκης στο TAE KWON DO, στην Αθήνα και το Πεκίνο, εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν να πάρει θέση στο «ταπί» της πολιτικής ζωήςκαι να ζητήσει από τους Έλληνες πολίτες να τον στηρίξουν στην υποψηφιότητά του για Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ ΜΠΕ).
Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης εξηγεί πως η αποφασιστικότητά του να αφοσιωθεί στην καταπολέμηση του ρατσισμού και του φασισμού ενισχύθηκε από την έξαρση αυτών των φαινομένων στην Ευρώπη, όπως και της ακροδεξιάς ρητορικήςπου εμφανίζεται σταδιακά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. «Οι πέντε κύκλοι της Ολυμπιακής σημαίας που εφάπτονται και σχηματίζουν μία “ αγκαλιά” αντιπροσωπεύουν τις πέντε διαφορετικές ηπείρους, τη διαφορετικότητα και το πώς όλος ο κόσμος θα έπρεπε να είναι μία αγκαλιά!» αναγνωρίζει την επίδραση που είχαν τα Ολυμπιακά ιδεώδη στην ευαισθητοποίησή του κατά των διακρίσεων.
«Υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων στα θέματα κατά του ρατσισμού και του φασισμού ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και εμένα,» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης. Μια επιλογή στο πρόσωπό του από τον ΣΥΡΙΖΑ «που με γεμίζει χαρά, αλλά και πολύ μεγάλες ευθύνες!», όπως δηλώνει.
Την ίδια ώρα, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης επισημαίνει πως «η εναντίωση στο φασισμό και το ρατσισμό δεν προϋποθέτει κομματικό προσανατολισμό, αλλά ανθρωπιά!»
«Είμαι πολύ υπερήφανος για τη στάση που κράτησε η χώρα μου στο προσφυγικό. Είναι η αυτονόητη στάση που θα έπρεπε να κρατήσουν όλες οι χώρες και η μοναδική ενδεδειγμένη σε τέτοια φαινόμενα,» απαντά σε σχετική ερώτηση ο Αλέξανδρος Νικολαΐδηςπου διαμηνύει πως «από μία Ένωση με επίκεντρο την ανθρώπινη αξία, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει μία καθαρά οικονομική Ένωση, με τις τακτικές που ακολουθεί έχουν οδηγήσει σε εσωστρέφεια όλες τις χώρες». Και εκφράζει την έντονη ανησυχία του: «Η Ευρώπη περνά επικίνδυνες καταστάσεις που αν δεν τις προσέξουμε θα γίνουν ακόμη πιο επικίνδυνες».
Σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012! «Σημαιοφόρος» της Ελλάδας και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης; Αν εκλεγεί,«με την παρουσία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ήθελα να διευρύνω, όσο περισσότερο μπορώ, τον χώρο που καταλαμβάνει ο αθλητισμός μέσα σε αυτό, στο κέντρο των αποφάσεων της Ευρώπης».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υποψήφιου ευρωβουλευτή με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Νικολαΐδη, στην Ασπασία Βελονάκη, για το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ ΜΠΕ):
-Η πρόταση για συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ πως προέκυψε; Και, με ποιους στόχους και φιλοδοξίες από τη δική σας πλευρά;
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: «Αυτή η πρόταση ήρθε σε μία πολύ ευτυχή συγκυρία, σε μία περίοδο δηλαδή που μετά από έντονο προβληματισμό τα τελευταία χρόνια αποφάσισα να ασχοληθώ πάρα πολύ ενεργά με τα θέματα του ρατσισμού, των κοινωνικών διακρίσεων, καθώς και τον φανερό κίνδυνο της ανόδου του φασισμού και της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη. Προέκυψε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όταν πληροφορήθηκαν για τις απόψεις μου. Υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων σε αυτά τα θέματα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και εμένα. Θεωρώ πως είδαν στο πρόσωπό μου κάποιον που ασχολείται τόσο ενεργά με τα θέματα ρατσισμού, όσο έντονα και έμπρακτα ενδιαφέρεται γι’ αυτά και το ίδιο το κόμμα. Είμαι πολύ χαρούμενος για την επιλογή στο πρόσωπό μου, που με επέλεξαν ως έναν εκ των υποψηφίων για να εκπροσωπήσουμε τις αξίες και τις ιδέες του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μία επιλογή από τον ΣΥΡΙΖΑ που με γεμίζει χαρά, αλλά και πολύ μεγάλες ευθύνες!»
-Εκτός από τις δημόσιες τοποθετήσεις σας και την προσωπική καθημερινή «μάχη» σας ως πολίτης, έχετε ασχοληθεί και οργανωμένα κατά του φαινομένου του ρατσισμού;
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: «Ιδρύσαμε στη Θεσσαλονίκη το Παρατηρητήριο ενάντια στη Φασιστική Βία και στο Ρατσισμό, μία διακομματική κίνηση. Η εναντίωση στον φασισμό και τον ρατσισμό δεν προϋποθέτει κομματικό προσανατολισμό, αλλά ανθρωπιά! Μαζευτήκαμε αρκετοί άνθρωποι για να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την πόλη μας, η οποία όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη περνά επικίνδυνες καταστάσεις που αν δεν τις προσέξουμε θα γίνουν ακόμη πιο επικίνδυνες. Ταυτόχρονα, συμμετέχω σε όσες περισσότερες κοινωνικές δράσεις μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών με στόχο την εξάπλωση των υγιών ιδεών κατά της ρατσιστικής βίας και του φασισμού».
-Η ευαισθησία σας κατά των ρατσιστικών εκδηλώσεων έχει τις ρίζες της στις αρχές με τις οποίες γαλουχηθήκατε ασχολούμενος από παιδί με τον αθλητισμό; Πόσο θεωρείτε πως έχουν επηρεάσει τον τρόπο που σκέφτεστε και πράττετε τα Ολυμπιακά ιδεώδη;
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: «Έχει άμεση συνάρτηση η ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό σε αυτό που είμαι σήμερα! Η ιδέα της Ολυμπιακής σημαίας κάτω από την οποία αγωνιζόμαστε όλοι οι αθλητές που συμμετέχουμε σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι κάτι που ξεπερνά τον αθλητισμό. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά όλοι τη σημασία και την αξία της Ολυμπιακής σημαίας! Αυτοί οι πέντε κύκλοι που εφάπτονται και σχηματίζουν μία “ αγκαλιά” αντιπροσωπεύουν τις πέντε διαφορετικές ηπείρους, τη διαφορετικότητα και το πώς όλος ο κόσμος θα έπρεπε να είναι μία αγκαλιά! Είναι ένα κομμάτι του χαρακτήρα μου όσα πρεσβεύουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες αδιαμφισβήτητα. Σε συνδυασμό με την έξαρση των φαινομένων ρατσισμού στην Ευρώπη στην εποχή μας και τα συμπτώματα της ακροδεξιάς ρητορικής που εμφανίζονται σταδιακά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η αποφασιστικότητά μου να αφοσιωθώ στην καταπολέμηση των διακρίσεων ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο».
-Στην λαμπρή αθλητική καριέρα σας στο TAE KWON DO, που κορυφώθηκε με την κατάκτηση δύο ασημένιων μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Αθήνα 2004 και Πεκίνο 2008), υπέπεσε στην αντίληψή σας κάποια ρατσιστική συμπεριφορά εντός και εκτός του ταπί;
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: «Όχι! Σε καμία περίπτωση! Ο χαρακτήρας και το ύφος του αθλήματος είναι τέτοια που απαιτούν από όλους τους αθλητές απόλυτο σεβασμό. Οι αθλητές έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν τον αντίπαλό τους ως ισότιμο και ισάξιο συναθλητή, ασχέτως χρώματος και εθνικότητας. Μέσα στα τερέν, όταν μπαίνουμε, ο ένας αθλητής χαιρετά τον άλλον με υπόκλιση και όταν ξεκινά ο αγώνας, μέσα στα 10Χ10 μέτρα του τερέν και μπροστά στον διαιτητή, είμαστε όλοι ίσοι».
-Πως αντιλαμβάνεστε τη στάση που κράτησε και κρατά η ελληνική κυβέρνηση και η Ελλάδα στο προσφυγικό ζήτημα;
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: «Είμαι πολύ υπερήφανος για τη στάση που κράτησε η χώρα μου. Είναι η αυτονόητη στάση που θα έπρεπε να κρατήσουν όλες οι χώρες και η μοναδική ενδεδειγμένη σε τέτοια φαινόμενα. Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά πρόβλημα της Ευρώπης που από τη μία μπορεί με πολύ μεγάλη ευκολία να υπαγορεύει δημοσιονομικές πολιτικές στα μέλη-κράτη της και από την άλλη δεν μπορεί να βρει τον τρόπο να πείσει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αυτή τη στιγμή δεξιές έως και ακροδεξιές κυβερνήσεις, να πείσει το σύνολο της ευρωπαϊκής επικράτειας ότι αυτοί οι άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα προέλευσής τους όχι για να ζήσουν καλύτερα, αλλά απλά για να ζήσουν!
Νομίζω ότι αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι μια άμεση επέκταση της στάσης που έχει κρατήσει η Ευρώπη των δημοσιονομικών κρίσεων στις ευρωπαϊκές χώρες. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, όταν ο πρωθυπουργός μας, ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, προειδοποιούσε τους Ευρωπαίους και ταυτόχρονα τους προσκαλούσε σε διάλογο, λέγοντάς τους “ ελάτε να μιλήσετε με εμάς που είμαστε πρόθυμοι να μιλήσουμε, να βάλετε κι εσείς νερό στο κρασί σας και να βρούμε μία λύση που να είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κάθε χώρας ξεχωριστά. Γιατί αν συνεχίσετε αυτή την αδιάλλακτη στάση, θα έρθουν κυβερνήσεις, οι οποίες δεν θα έχουν καμία διάθεση να μιλήσουν μαζί σας και δεν θα βρείτε κοινό έδαφος συνεννόησης”. Όπως γίνεται πια με την Ιταλία ή την Ουγγαρία, καθώς και με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο, αν όχι να σχηματίσουν ακροδεξιές κυβερνήσεις, να σχηματίσουν κυβερνήσεις που η ακροδεξιά θα έχει ενεργό ρόλο μέσα σε αυτές».
-Ιστορικά σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, ο φασισμός κερδίζει χώρο και είναι καταγεγραμμένη η αύξηση των ρατσιστικών κρουσμάτων. Προ των πυλών του BREXIT και με τις συνέπειες του ευρώ, πιστεύετε στο μέλλον της ενωμένης Ευρώπης;
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: «Πιστεύω και οφείλουμε να πιστέψουμε όλοι στο όραμα της ενωμένης Ευρώπης, όπως ξεκίνησε να σχηματίζεται η ενωμένη Ευρώπη και για τους λόγους που ξεκίνησε να σχηματίζεται. Για τις ανθρώπινες αξίες και για την αρμονική συμβίωση μέσα στην Ευρωζώνη δηλαδή. Αυτή τη στιγμή έχει αλλάξει εντελώς χαρακτήρα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Από μία Ένωση με επίκεντρο την ανθρώπινη αξία έχει γίνει μία καθαρά οικονομική Ένωση και όπως είπα προηγουμένως, νομίζω ότι οι τακτικές που ακολουθεί έχουν οδηγήσει σε εσωστρέφεια όλες τις χώρες. Κι αυτό γιατί είναι μια φυσική συνέπεια όταν ο άνθρωπος δεν νιώθει ασφαλής μέσα στο “ οικοδόμημα” που λέγεται Ευρώπη να προσπαθήσει να κλειστεί μέσα στην ίδια του τη χώρα γιατί νιώθει ότι όλοι οι υπόλοιποι συνηγορούν σε μία κατάσταση που είναι εις βάρος του και προσπαθεί μόνος του να ελέγξει αυτό που μπορεί να ελέγξει, την ίδια του τη χώρα. Αυτό έχει παρατηρηθεί: μία εσωστρέφεια με περισσότερα βήματα προς το σκοτάδι παρά προς το φως. Πολύ μακριά από αυτά που πρέσβευε και ήθελε η Ευρώπη να την αντιπροσωπεύουν».
-Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσφέρει ένας αθλητής που δραστηριοποιείται στην πολιτική ζωή όχι μόνο της χώρας του, αλλά και της Ευρώπης;
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: «Ο αθλητισμός εκφράζει και πρεσβεύει τις ανθρώπινες αξίες, την ευγενή άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθαι. Αξίες που διδάσκονται μέσα από αυτόν τα μικρά παιδιά. Ο υγιής αθλητισμός! Γιατί δυστυχώς υπάρχει και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι “ άρρωστου” αθλητισμού στην Ευρώπη.
Παράλληλα, αντιμετωπίζουμε προβληματικές καταστάσεις σε όλες τις χώρες στο κομμάτι του αθλητισμού. Στην Ελλάδα, μιας και μας ενδιαφέρει η χώρα μας, η οικονομική κρίση έχει επιφέρει “ χτυπήματα” στον ερασιτεχνικό και τον μαζικό αθλητισμό.
Με την παρουσία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ήθελα να διευρύνω, όσο περισσότερο μπορώ, τον χώρο που καταλαμβάνει ο αθλητισμός μέσα σε αυτό, στο κέντρο των αποφάσεων της Ευρώπης δηλαδή. Με περισσότερες και ουσιαστικότερες δράσεις προώθησής και ενίσχυσής του, αλλά και με τη διαμόρφωση ενός πλαισίου, ώστε να στηριχτούν οι ερασιτέχνες αθλητές που περνούν δύσκολες καταστάσεις κι αναγκάζονται να σταματήσουν την καριέρα τους πολύ νωρίτερα από τότε που θα είχαν την ευκαιρία να φέρουν μία πολύ μεγάλη επιτυχία».
-Θα επιλέξεις ανάμεσα στους δύο τομείς ενδιαφέροντός σου, τον αθλητισμό και την καταπολέμηση του ρατσισμού, αν εκλεγείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: «Το καθήκον κάθε πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και κάθε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να κινηθεί όσο πιο θετικά και να κάνει ό,τι μπορεί να για προστατεύσει τα ιδεώδη. Το κομμάτι του αθλητισμού το κατέχω βιωματικά και γνωρίζω πολύ καλά κάθε σχετική λεπτομέρεια. Το κομμάτι του ρατσισμού από την άλλη με απασχολεί έντονα για όλους τους λόγους που ανέλυσα. Γιατί, λοιπόν να διαλέξω ένα από τα δύο και γιατί να μην προσθέσουμε και άλλα σε αυτά που μας απασχολούν, να γίνουμε ακόμη πιο υπεύθυνοι και εποικοδομητικοί στη θέση που ζητάμε από τον κόσμο να μας χαρίσει με την ψήφο του;»
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ