Η ολιγωρία εναρμόνισης μέχρι το 2015, της ελληνικής νομοθεσίας με το νέο Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ της WADA είχε οδηγήσει τη χώρα μας στα πρόθυρα του ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΎ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του ΡΙΟ το 2016! Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, τον Απρίλιο του 2016, η νέα πολιτική ηγεσία της ΓΓΑ υπό τον κ. Ιούλιο Συναδινό, ολοκλήρωσε σε χρόνο ρεκόρ τη διαδικασία εναρμόνισης και με την ψήφιση του ν. 4373/2016 αποφεύχθηκε η καταστροφή!
Ο Παγκόσμιος Κώδικας Αντιντόπινγκ υιοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2003, τέθηκε σε ισχύ το 2004 και εν συνεχεία τροποποιήθηκε και τέθηκε εκ νέου σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2009. Περιλαμβάνει αναθεωρήσεις του Παγκόσμιου Κώδικα Αντιντόπινγκ που εγκρίθηκαν από το Ιδρυτικό Συμβούλιο του W.A.D.Α. στο Γιοχάνεσμπουργκ, Νότιος Αφρική, στις 15 Νοεμβρίου του 2013. Ο αναθεωρημένος Παγκόσμιος Κώδικας Αντιντόπινγκ του 2015 ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2015.
Ο σκοπός του Παγκόσμιου Κώδικα Αντιντόπινγκ και του Παγκόσμιου Προγράμματος Αντιντόπινγκ, το οποίο και τον υποστηρίζει είναι:
- η προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος των Αθλητών να συμμετέχουν στον αθλητισμό χωρίς τη χρήση φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ) και συνεπώς η προώθηση της υγείας, της δικαιοσύνης και της ισότητας των Αθλητών σε ολόκληρο τον κόσμο, και
- η διασφάλιση εναρμονισμένων, συντονισμένων και αποτελεσματικών προγραμμάτων κατά του ντόπινγκ σε διεθνές και εθνικό επίπεδο ως προς τον εντοπισμό, την αποτροπή και την πρόληψη του ντόπινγκ.
Ο Κώδικας αποτελεί το θεμελιώδες και οικουμενικό έγγραφο πάνω στο οποίο βασίζεται το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Αντιντόπινγκ στον αθλητισμό. Ο σκοπός του Κώδικα είναι να εντείνει τις προσπάθειες κατά του ντόπινγκ μέσω της παγκόσμιας εναρμόνισης των βασικών στοιχείων του αντιντόπινγκ. Είναι σκόπιμο να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβής προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης εναρμόνιση σε ζητήματα όπου απαιτείται ομοιομορφία, αλλά και γενικώς σε άλλους τομείς, ώστε να επιτρέπει ευελιξία ως προς την υλοποίηση των συμφωνημένων αρχών αντιντόπινγκ. Ο Κώδικας έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις αρχές της αναλογικότητας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Σημειωτέον ότι τόσο ο Ολυμπιακός Χάρτης όσο και η Διεθνής Συνθήκη κατά της Φαρμακοδιέγερσης (Ντόπινγκ) στον Αθλητισμό του 2005, όπως υιοθετήθηκε στο Παρίσι στις 19 Οκτωβρίου 2005 (εφεξής η «Συνθήκη της UNESCO»), αναγνωρίζουν την πρόληψη και την καταπολέμηση του ντόπινγκ στον αθλητισμό ως ένα σημαντικό μέρος της αποστολής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της UNESCO ενώ αναγνωρίζουν και το θεμελιώδη ρόλο του Κώδικα.
Όλες οι διατάξεις του Κώδικα είναι υποχρεωτικές κατ’ ουσία και πρέπει να τηρούνται από κάθε Οργανισμό Αντιντόπινγκ, Αθλητή ή άλλο Πρόσωπο, όπως προβλέπεται. Παρόλα αυτά, ο Κώδικας δεν αντικαθιστά ούτε ακυρώνει την ανάγκη υιοθέτησης εμπεριστατωμένων κανόνων αντιντόπινγκ από κάθε ένα Οργανισμό Αντιντόπινγκ ξεχωριστά. Ενώ κάποιες διατάξεις του Κώδικα πρέπει να ενσωματωθούν από τον εκάστοτε Οργανισμό Αντιντόπινγκ στους δικούς του κανόνες χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, άλλες διατάξεις του Κώδικα στοιχειοθετούν υποχρεωτικές κατευθυντήριες αρχές που επιτρέπουν ευελιξία στη διαμόρφωση των κανόνων από κάθε Οργανισμό Αντιντόπινγκ ή εκφράζουν απαιτήσεις που πρέπει μεν να τηρούνται από κάθε Οργανισμό Αντιντόπινγκ αλλά δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνονται στους δικούς του κανόνες.